Archive - 2015

1
Çfare eshte virtualizimi i serverave?
2
Disa konfigurime baze pas instalimit Ubuntu 15.04

Çfare eshte virtualizimi i serverave?

Trend-i i teknologjise ne vitet e fundit i perket virtualizimit te serverave. Virtualizimi i referohet aktit te krijimit te nje versioni virtual, duke perfshire platformat kompjuterike virtuale hardware, sistemet operative etj. Po te japim nje shembull specifik le te kemi nje server fizik dhe ne te krijojme servera te tjere virtuale. Pa virtualizim ne kete server fizik do kishim mundesi te instalonim vetem nje sistem operimi dhe ta perdornim si server normal. Por me ane te teknologjise se virtualizimit ne nje server fizik na jepet mundesia te krijome 2 ose me shume servera virtuale.
Figure1_Virtualization

Serveri virtual nuk ka asnje ndryshim nga serveri fizik. Serveri virtual ne termat informatike shenohem VM (virtual machine). Sistemi I operimit qe ben te munduar virtualizimin e serverit fizik quhet Hypervisor. Siç e shikoni ne figuren meposhtme shtresa me ngjyre blu shpjegon gjithçka.

vmware-640x310

Ne shkrimin e ardhshem do te flasim per avantazhet e virtualizimit.

Disa konfigurime baze pas instalimit Ubuntu 15.04

Si adhurues i sisteme operative Linux, prej kohesh ne komjuterin personal perdor Ubuntu. Ubuntu ka nje performance te shkelqyeshme. Per kompjuterat tuaj do te kisha nje syqerim nese kerkoni performance, ndryshoni HDD ne SSD dhe do te vereni nje ndryshim kolosal. Ne laptopin tim kam vendosur nje disk SSD 60 GB dhe ndezja dhe fikja e laptopit zgjat vetem 3 sekonda. Link per shkarkim UBUNTU.

Pas instalimit te Ubuntu ju keshilloj te beni keto konfigurime te meposhtme:

 • Beni update-tet e sistemit te operimit:
   $ sudo apt-get update
   $ sudo apt-get upgrade

 

 • Instaloni driverat nese ka:
  drivers

 

 

 

 • Çaktivizoni regjistrimin e dosjeve dhe perdorimin e dosjeve.

security-and-privacy-settings-ubuntu

tweaks_2-online-search

 • İnstaloni nje media player (VLC Player ose SMPlayer)
$ sudo apt-get install smplayer
$ sudo apt-get install vlc

 

 • Java dhe paketat extra

  $ sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras openjdk-8-jdk
  
  
 • Multimedia codes

  $ sudo apt-get install ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad lame libavcodec-extra
  $ sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
  
  
 • Aplikacionet per dosjet e kompresuara

  $ sudo apt-get install unace unrar zip unzip p7zip-full p7zip-rar sharutils rar uudeview mpack arj cabextract file-roller
  
  
 • Permisoni kohen e baterise

  sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install tlp tlp-rdw
  sudo tlp start
 • Flash Player
  sudo apt-get install flashplugin-installer
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install adobe-flashplugin

Shume konfigurime te tjera mund ti gjeni ne Google. Me disa konfigurime te vogla ju do ta beni Ubuntu-n me te perdorshem.

Copyright © 2015. Created by FQarri